Igre i Zabava Za Decu Na Otvorenom Prostoru

Igre i Zabava Za Decu Na Otvorenom Prostoru

Leto je pravo vreme za jurcanje po dvorištu ili igralištu. Nudimo Vam predloge za igre za decu, koje će deca rado igrati napolju i malo se odvojiti od sedenja u kući uz ekrane. 

SUMO FUDBAL

Deca stanu u krug i naprave raskorak (kao gol), tako da im se stopala dodiruju. Neko u krug ubacuje loptu, koju je cilj nekome proturiti kroz noge, ali pri tome koristeći samo ruke. Takođe, rukama se brane i da ne dobiju gol. Gol se ne sme braniti čučnjem ili skupljanjem nogu. Dete koje kroz noge dobije gol, ispada iz igre.
Kada ostane manje dece, preostali igrači jednu ruku stavljaju iza leđa i dalje igraju samo jednom rukom. Kada ostanu poslednja dva takmičara, animator ih razdvaja i pucaju se „penali“ sa razdaljine nekih 5-6 koraka. Penali se takođe pucaju rukom, a drugi takmičar stoji raširenih nogu i ne sme da brani gol.
Napomena: Svaki takmičar puca penal po tri puta, a takmičar sa više pogodaka je pobednik.

BRZE PALAČINKE

Igra je pogodna za igranje na širim, mekanim prostorima (igralište, travnjak, livada i slično). Deca se podele u dve ekipe iz kojih animator za svaku trku izabere po jednog takmičara. Takmičari legnu na pod, skupljenih nogu i ruku privijenih uz telo. Odredi se linija STARTA i linija CILJA, do koje takmičari treba da se rolaju, odnosno otkotrljaju. Na zajednički znak, trka kreće.
Igra je zabavnija ukoliko je staza trke duža ili ima blag nagib. Brža palačinka osvaja poen za svoju ekipu. Pobednik je ekipa sa više poena na kraju trke.

igre za decu na otvorenom

VUK I JAGNJE

Deca stanu u krug i uhvate se za ruke. Izabere se dete koje će biti jagnje i ono stane unutar kruga koji predstavlja njegov tor, tj. njegovu „kućicu”. Izabere se drugo dete, koje će biti vuk i ono stane izvan kruga. Vuk treba da ulovi jagnje za određeni vremenski period (na primer, 2 minuta), a deca u krugu jagnjetu pomažu, propuštajući ga napolje ili u okvire kruga, dok to isto vuku brane.
Deca u krugu pri tome bodre i jagnje, ali i vuka, uzvikujući: „Vuče, ne daj se! Jagnje, ne predaj se!

KO VOLI, KO VOLI

Jedno dete je drugoj deci okrenuto leđima. Uzvikuje: „Ko voli, ko voli… (smisli bilo šta, npr. crtane filmove, kupanje na moru, tortu sa malinama, lubenicu, da igra fudbal, da igra video igrice, itd.)“ i baca loptu preko glave iza sebe, prema deci. Onaj ko uhvati loptu, sledeći staje ispred ostalih okrenut leđima i uzvikuje: „Ko voli, ko voli…“ i baca im loptu unazad preko svoje glave.

KOBAC, KOKA I PILIĆI

Izabere se dete koje će da bude koka i dete koje će da bude kobac. Ostala deca su pilići. Oni se sakrivaju iza koke i pijuču. Mama koka štiti svoje piliće, a kobac pokušava da ih ulovi. Dete koje kobac ulovi, ispada iz igre.

ŽICE, ŽICE, MAKAZICE

Za ovu igru je potrebno bar onoliko stabala drveća koliko ima igrača. Igra je idealna za parkić ili izletište. Svako dete „zauzme“ po jedno drvo, samo jedno dete ne. Dete koje nema „svoje“ drvo, trudiće se da ga osvoji i to tako što će, za početak da uzvikne: „Žice, žice, makazice!“. Na taj znak, sva deca moraju da promene svoje drvo. Za vreme dok oni trče, dete koje lovi, treba da im preseče put, kao makazama i da ulovi neko dete dok ono ne stigne do drugog drveta. Ako u tome uspe, on osvaja svoje drvo i vraća se među ostale igrače, a ulovljeno dete postaje sledeći lovac.

A ukoliko želite da se zajedno igramo, družimo i uživamo u lepom vremenu, slobodno nas kontaktirajte! Mi jedva čekamo da Vam pokažemo kakve smo još igre i zabave smislili!